Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Κάποιοι συγγραφείς έχουν απογειώσει τις πωλήσεις του βιβλίου τους, αλλάζοντας απλώς το εξώφυλλό του

"Εξηγήστε αναλυτικά σε έναν επαγγελματία ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεστε και επιλέξτε προσεκτικά ένα εξώφυλλο ανάμεσα σε κάποιες προτάσεις που θα σας ετοιμάσει"


Συχνά συγγραφείς μού λένε: «Έχω έναν ξάδελφο / θείο / φίλο / μπατζανάκη που ξέρει από Photoshop και μου έχει ετοιμάσει ένα καταπληκτικό εξώφυλλο», ζητώντας να μην συμπεριλάβουμε τη δημιουργία εξωφύλλου στις υπηρεσίες που θα του προσφέρουμε, για να μην επωμιστεί το αντίστοιχο κόστος. Τους ζητάω να το δω. Τις περισσότερες φορές —δηλαδή όλες όσες ο ξάδελφος / θείος / φίλος / μπατζανάκης δεν είναι επαγγελματίας γραφίστας— το εξώφυλλο αυτό από αισθητικής άποψης είναι αρκετά χαμηλής ποιότητας ή τουλάχιστον δεν πληροί τις προϋποθέσεις, από τεχνικής άποψης, ώστε να τυπωθεί σωστά: οι διαστάσεις είναι λάθος, δεν υπάρχουν σταυροί κοπής και σημεία πίκμανσης, δεν υπάρχει καν πλήρες ανάπτυγμα με ράχη και οπισθόφυλλο, και φυσικά ούτε το απαραίτητο barcode. Όμως, καλώς ή κακώς, η πρώτη επαφή του υποψήφιου αναγνώστη με ένα βιβλίο πραγματοποιείται μέσω του εξωφύλλου του. Και δυστυχώς υποσυνείδητα ο αναγνώστης ταυτίζει το εξώφυλλο με το περιεχόμενο: «Αν αυτός ο συγγραφέας μού προσφέρει κάτι τόσο φτωχό ως εξώφυλλο του βιβλίου του, τότε γιατί να περιμένω ότι έχει φροντίσει το κείμενό του;» μοιάζει να αναρωτιέται. Φαντάζεται ένα προχειρογραμμένο κείμενο, γεμάτο τυπογραφικά λάθη, που κανείς δεν το έχει διορθώσει ή επιμεληθεί στη συνέχεια. Και το προσπερνάει.

Η ποιότητα του εξωφύλλου φυσικά δεν πρέπει να συγχέεται με το περιεχόμενο (άλλωστε τα έχουν δημιουργήσει δύο διαφορετικά άτομα), ωστόσο το εξώφυλλο θα πρέπει να αποτελεί την πιο λειτουργική, τεχνικά και αισθητικά, «εισαγωγή» στο κείμενο. Να μην παραπλανά και να «αναπαύει» το βλέμμα, να ελκύει και να εξάπτει την περιέργεια. Καλό θα ήταν, λοιπόν, όσοι προτίθεσθε να προσφέρετε στους αναγνώστες κάποιο πόνημά σας (λογοτεχνικό, επιστημονικό ή οποιουδήποτε άλλου είδους) να φροντίσετε για ένα περιποιημένο «περιτύλιγμα». Ευχαριστήστε τους με τον τρόπο σας επειδή επέλεξαν να διαβάσουν το βιβλίο σας. Τιμήστε τους. Είναι οι «καλεσμένοι» στη «γιορτή» σας. Μην τους υποδέχεστε με ακατάλληλα «ενδύματα». Αναθέστε σε κάποιον επαγγελματία τη δημιουργία του εξωφύλλου σας. Άλλωστε, λίγο περισσότερα έξοδα, πολλές φορές φέρνουν πολλαπλάσια έσοδα.

Συχνά διαβάζω τις ιστορίες ανεξάρτητων συγγραφέων που πειραματίστηκαν ακόμα και με διαφορετικά εξώφυλλα μέχρι να δουν το βιβλίο τους να σημειώνει εντυπωσιακές πωλήσεις. Επιλέξτε, λοιπόν, προσεκτικά ανάμεσα σε πολλές προτάσεις εξωφύλλων που θα σας ετοιμάσει ένας επαγγελματίας. Ενδεχομένως τροποποιήστε την πρόταση στην οποία θα καταλήξετε, αφού πραγματοποιήσετε πρώτα μια, όσο γίνεται, πιο πλήρη έρευνα (ίσως και μια μικρή ψηφοφορία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) κυρίως ανάμεσα σε αυτούς τους φίλους σας που συνηθίζουν να αγοράζουν βιβλία. Και φυσικά αισθανθείτε ασφαλείς, μιας και αυτό που θα σας παραδώσει ο επαγγελματίας θα είναι άμεσα εκτυπώσιμο, χωρίς τεχνικά λάθη.