Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Υπολογίστε σωστά τον αριθμό σελίδων του βιβλίου σας



«Πάνω από το 40% των συγγραφέων που μου στέλνουν τις προδιαγραφές του βιβλίου τους, για να τους στείλω προσφορά κόστους, κάνουν το ίδιο λάθος».

Ένα λάθος που κάνουν συχνά οι συγγραφείς που μου ζητάνε εκτίμηση κόστους για το βιβλίο τους είναι να μου στέλνουν ως αριθμό σελίδων τον αριθμό που τους δείχνει ο κειμενογράφος τους. Όμως η διάσταση της σελίδας που έχει ως προεπιλογή το Word είναι το 21Χ29,7 ή αλλιώς το γνωστό Α4. Η σελίδα ενός βιβλίου λογοτεχνίας, ωστόσο, είναι συνήθως14Χ21 εκ. ή αντίστοιχα ένα τεχνικό βιβλίο 17Χ24 εκ. Μοιάζει αυτονόητο να υπολογίσει κανείς τις σελίδες με βάση το μέγεθος που θα προκύψει το βιβλίο, αφού σελιδοποιηθεί, και όχι σύμφωνα με το τι δείχνει ο κειμενογράφος κάτω αριστερά. Όμως φαίνεται πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Οι συγγραφείς άλλωστε, και κυρίως των βιβλίων λογοτεχνίας, δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με πρακτικά ζητήματα. Συχνά «αρρωσταίνουν» μόνο και μόνο εάν δουν ένα κείμενο που περιέχει πάνω από τρεις αριθμούς. Και αυτό δεν το λέω υποτιμητικά. Το ίδιο παθαίνω κι εγώ. Έχω λοιπόν παρατηρήσει ότι πάνω από το 40% των συγγραφέων που μου στέλνουν τις προδιαγραφές του βιβλίου τους κάνουν το ίδιο λάθος. Η συγκεκριμένη απροσεξία έχει ως αποτέλεσμα να τους απαντώ με μια λίγο ή πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που θα κοστίσει τελικά το βιβλίο, με βάση την τελική του σελιδοποίηση. Και δεν είναι μόνο το κόστος των εκτυπωτικών εργασιών που επηρεάζεται από τον αριθμό των σελίδων. Με βάση τις σελίδες κοστολογούνται και όλες οι προ-εκτυπωτικές εργασίες, πλην της δημιουργίας του εξωφύλλου.

Ένας τρόπος για να υπολογίσετε με μεγάλη ακρίβεια τις σελίδες του τελικού, δηλ. του τυπωμένου βιβλίου σας, είναι να επιλέξετε ένα βιβλίο από αυτά που έχετε στη βιβλιοθήκη σας, και του οποίου η σελιδοποίηση (στήσιμο, μέγεθος περιθωρίων, κεφαλίδες κλπ.) φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, είτε αυτές είναι τεχνικής φύσης είτε αισθητικής, και να μετρήστε τις λέξεις μιας γεμάτης σελίδας ως εξής: μετράτε τις λέξεις από τρεις τυχαίες αράδες και αφού τις προσθέσετε, τις
διαιρείτε με το 3 για να υπολογίζετε έναν μέσο όρο λέξεων ανά αράδα. Μετά μετράτε τις αράδες της μίας σελίδας και το αποτέλεσμα το πολλαπλασιάζετε με το προηγούμενο αποτέλεσμα. Η πράξη αυτή θα σας δώσει τον αριθμό των λέξεων που θέλετε να έχει το βιβλίο σας σε κάθε σελίδα κατά μέσο όρο. Πάρτε τον αριθμό λέξεων όλου του βιβλίου σας και διαιρέστε τον με τον αριθμό σελίδας που έχετε βρει και προσθέστε στο αποτέλεσμα της διαίρεσης ένα δεκαεξασέλιδο τουλάχιστον. (Αν υπάρχει συχνή αλλαγή κεφαλαίων στο βιβλίο σας, δηλαδή μικρά κεφάλαια που στο τέλος και στην αρχή τους θα έχουμε σελίδες που δεν θα είναι πλήρεις κειμένου, πρέπει να προσθέσουμε ίσως ένα ακόμα δεκαεξασέλιδο. Αν υπάρχουν πολλές εικόνες ή πίνακες, πάλι υπολογίζουμε τις αντίστοιχες σελίδες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν). Το αποτέλεσμα θα σας δείξει τον αριθμό σελίδων που θα έχει το βιβλίο σας όταν θα σελιδοποιηθεί στο σχήμα που επιθυμείτε. Π.χ. Για βιβλίο λογοτεχνίας 80000 λέξεων: 80000 λέξεις / 250 λέξεις ανά σελίδα (αυτός είναι ο αριθμός λέξεων που συνήθως περιέχει η σελίδα βιβλίου λογοτεχνίας όταν το βιβλίο έχει άνετα περιθώρια και διάστιχο «φιλικό» προς τον αναγνώστη, καθώς και γραμματοσειρά ευανάγνωστη αλλά όχι μεγάλη) + ένα δεκαεξασέλιδο ακόμα = ο τελικός αριθμός σελίδων του βιβλίου σας.

Πριν στείλετε αίτημα προσφοράς κόστους σε κάποιον εκδότη, καλύτερα να κάνετε αυτές τις τρεις τέσσερις πράξεις. (Αν είστε ένας ονειροπόλος ποιητής, που οι αριθμοί τού προκαλούν ναυτία, ζητήστε από έναν πιο πρακτικό φίλο σας να κάνει για χάρη σας αυτές τις πράξεις). Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες δυσάρεστες εκπλήξεις θα αποφύγετε.