Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Σκληρό ή μαλακό εξώφυλλο; Διαλέξτε το καταλληλότερο για το βιβλίο σας.



Σκληρό εξώφυλλο (Πανόδετο)

Το τι θεωρεί κανείς “σκληρό” γενικώς, είναι θέμα γούστου. Ωστόσο, στο ζήτημα του εξωφύλλου, πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. 

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται, όταν κάποιος συγγραφέας επιλέγει τις προδιαγραφές του βιβλίου του, είναι να χαρακτηρίζει το εξώφυλλο ως «σκληρό», ενώ εννοεί το συνηθισμένο μαλακό εξώφυλλο από χαρτί βέλβετ 250 γραμμαρίων. Αυτό μάλλον συμβαίνει απλώς επειδή το εξώφυλλο τυχαίνει να είναι πιο παχύ από τις εσωτερικές σελίδες. Παρ’ όλα αυτά είναι εύκαμπτο και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «σκληρό».

Σκληρό είναι το εξώφυλλο από άκαμπτο, σκληρό χαρτόνι, πάχους συνήθως 2 ή 3 χιλιοστών, το οποίο είναι καλυμμένο ή από τυπωμένο χαρτί (χαρτόδετο), ή από δέρμα (δερματόδετο), ή από πανί (πανόδετο). Συνήθως τέτοιο εξώφυλλο χρησιμοποιείται στα παραμύθια (για να είναι ανθεκτικά απέναντι στις καταστροφικές επελάσεις της άγριας φυλής βανδάλων, που κατ’ ευφημισμό ονομάζουμε «παιδιά») ή στις εγκυκλοπαίδειες και στα λεξικά και γενικώς σε βιβλία τα οποία προορίζονται να διαβαστούν πολλές φορές και θα πρέπει να αντέξουν στο χρόνο.

Τα περισσότερα βιβλία όμως, λογοτεχνικά, τεχνικά εγχειρίδια, δοκίμια, σχολικά, πανεπιστημιακά κλπ. έχουν μαλακό εξώφυλλο, το οποίο αποτελείται συνήθως από χαρτί velvet 250 ή 300 γραμμαρίων.

Μαλακό εξώφυλλο (χωρίς αυτιά)
Αν το βιβλίο σας δεν απευθύνεται σε παιδιά, δεν χρειάζεται να έχει σκληρό εξώφυλλο. Ειδικά σε εκδόσεις των λίγων αντιτύπων, το σκληρό εξώφυλλο μπορεί να ανεβάσει το κόστος του κάθε τεμαχίου, από 3 έως και 4 ευρώ περίπου. Εκτός βέβαια αν χρειάζεστε μια ειδική, πολυτελή έκδοση ή κάτι που θα αντέξει σε βάθος χρόνου.


Και φυσικά, δώστε προσοχή στα στοιχεία που σημειώνετε στη φόρμα με τις προδιαγραφές. Αν κατά λάθος ζητήσετε σκληρό εξώφυλλο, χωρίς να το χρειάζεστε, θα λάβετε μια εσφαλμένη (ως προς τις ανάγκες σας) προσφορά κόστους, που ίσως σας απογοητεύσει και σας αποτρέψει να προχωρήσετε στη δημοσίευση του βιβλίου σας.

Μου έχει συμβεί, συγγραφέας να μου ζητάει προσφορά κόστους για σκληρό εξώφυλλο (έχοντας στο μυαλό του το μαλακό των βιβλίων λογοτεχνίας), να του απαντώ, και στη συνέχεια να λαμβάνω ένα έντονο μήνυμα διαμαρτυρίας για τις  «απαράδεκτα υψηλές τιμές μας» και ως κατακλείδα κάτι σαν «ντροπή σας, σε καιρό κρίσης». Κι όλα αυτά από μια παρεξήγηση.

ΥΓ. Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για «αυτιά» ή «πτερύγια», καθώς και για «φόδρες» και πλαστικοποιήσεις, δηλαδή για πράγματα που σχετίζονται με τα διάφορα ήδη εξωφύλλων και τους διαφορετικούς σκοπούς για τους οποίους αυτά προορίζονται.