Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Κάποιοι συγγραφείς έχουν απογειώσει τις πωλήσεις του βιβλίου τους, αλλάζοντας απλώς το εξώφυλλό του

"Εξηγήστε αναλυτικά σε έναν επαγγελματία ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεστε και επιλέξτε προσεκτικά ένα εξώφυλλο ανάμεσα σε κάποιες προτάσεις που θα σας ετοιμάσει"


Συχνά συγγραφείς μού λένε: «Έχω έναν ξάδελφο / θείο / φίλο / μπατζανάκη που ξέρει από Photoshop και μου έχει ετοιμάσει ένα καταπληκτικό εξώφυλλο», ζητώντας να μην συμπεριλάβουμε τη δημιουργία εξωφύλλου στις υπηρεσίες που θα του προσφέρουμε, για να μην επωμιστεί το αντίστοιχο κόστος. Τους ζητάω να το δω. Τις περισσότερες φορές —δηλαδή όλες όσες ο ξάδελφος / θείος / φίλος / μπατζανάκης δεν είναι επαγγελματίας γραφίστας— το εξώφυλλο αυτό από αισθητικής άποψης είναι αρκετά χαμηλής ποιότητας ή τουλάχιστον δεν πληροί τις προϋποθέσεις, από τεχνικής άποψης, ώστε να τυπωθεί σωστά: οι διαστάσεις είναι λάθος, δεν υπάρχουν σταυροί κοπής και σημεία πίκμανσης, δεν υπάρχει καν πλήρες ανάπτυγμα με ράχη και οπισθόφυλλο, και φυσικά ούτε το απαραίτητο barcode. Όμως, καλώς ή κακώς, η πρώτη επαφή του υποψήφιου αναγνώστη με ένα βιβλίο πραγματοποιείται μέσω του εξωφύλλου του. Και δυστυχώς υποσυνείδητα ο αναγνώστης ταυτίζει το εξώφυλλο με το περιεχόμενο: «Αν αυτός ο συγγραφέας μού προσφέρει κάτι τόσο φτωχό ως εξώφυλλο του βιβλίου του, τότε γιατί να περιμένω ότι έχει φροντίσει το κείμενό του;» μοιάζει να αναρωτιέται. Φαντάζεται ένα προχειρογραμμένο κείμενο, γεμάτο τυπογραφικά λάθη, που κανείς δεν το έχει διορθώσει ή επιμεληθεί στη συνέχεια. Και το προσπερνάει.

Η ποιότητα του εξωφύλλου φυσικά δεν πρέπει να συγχέεται με το περιεχόμενο (άλλωστε τα έχουν δημιουργήσει δύο διαφορετικά άτομα), ωστόσο το εξώφυλλο θα πρέπει να αποτελεί την πιο λειτουργική, τεχνικά και αισθητικά, «εισαγωγή» στο κείμενο. Να μην παραπλανά και να «αναπαύει» το βλέμμα, να ελκύει και να εξάπτει την περιέργεια. Καλό θα ήταν, λοιπόν, όσοι προτίθεσθε να προσφέρετε στους αναγνώστες κάποιο πόνημά σας (λογοτεχνικό, επιστημονικό ή οποιουδήποτε άλλου είδους) να φροντίσετε για ένα περιποιημένο «περιτύλιγμα». Ευχαριστήστε τους με τον τρόπο σας επειδή επέλεξαν να διαβάσουν το βιβλίο σας. Τιμήστε τους. Είναι οι «καλεσμένοι» στη «γιορτή» σας. Μην τους υποδέχεστε με ακατάλληλα «ενδύματα». Αναθέστε σε κάποιον επαγγελματία τη δημιουργία του εξωφύλλου σας. Άλλωστε, λίγο περισσότερα έξοδα, πολλές φορές φέρνουν πολλαπλάσια έσοδα.

Συχνά διαβάζω τις ιστορίες ανεξάρτητων συγγραφέων που πειραματίστηκαν ακόμα και με διαφορετικά εξώφυλλα μέχρι να δουν το βιβλίο τους να σημειώνει εντυπωσιακές πωλήσεις. Επιλέξτε, λοιπόν, προσεκτικά ανάμεσα σε πολλές προτάσεις εξωφύλλων που θα σας ετοιμάσει ένας επαγγελματίας. Ενδεχομένως τροποποιήστε την πρόταση στην οποία θα καταλήξετε, αφού πραγματοποιήσετε πρώτα μια, όσο γίνεται, πιο πλήρη έρευνα (ίσως και μια μικρή ψηφοφορία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) κυρίως ανάμεσα σε αυτούς τους φίλους σας που συνηθίζουν να αγοράζουν βιβλία. Και φυσικά αισθανθείτε ασφαλείς, μιας και αυτό που θα σας παραδώσει ο επαγγελματίας θα είναι άμεσα εκτυπώσιμο, χωρίς τεχνικά λάθη.



Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Καλωσόρισμα



Με χαρά σας καλωσορίζω στο νέο μου ιστολόγιο. Πρόθεσή μου εδώ είναι να συζητώ μαζί σας κυρίως για το πώς οι συγγραφείς, πεζογράφοι, ποιητές, φωτογράφοι, δημιουργοί κόμιξ, δοκιμιογράφοι, παραμυθάδες, ειδικοί σε κάποιον τομέα, καλλιτεχνικό ή τεχνικό κλπ., μπορούν να εκδώσουν και να προωθήσουν το βιβλίο τους γρήγορα και οικονομικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφεύγοντας ενδεχόμενες κακοτοπιές.

Καθώς το εκδοτικό σύμπαν αλλάζει ραγδαία, σήμερα εύκολα ένας συγγραφέας μπορεί να είναι ανεξάρτητος, δηλαδή να γίνει ο εκδότης του δικού του βιβλίου και, το κυριότερο, αυτή η δημιουργική ενασχόληση, εκτός από χόμπι, να αποβεί μια κερδοφόρα εργασία με πλήρες ωράριο.
Κάθε τι, λοιπόν, που συμβαίνει στον εκδοτικό χώρο, και μπορεί να αποβεί χρήσιμο για κάποιον που έχει εκδώσει ή έχει σκοπό να δημοσιεύσει με δικά του έξοδα το βιβλίο του, θα το μαθαίνουμε εδώ, θα το συζητάμε, θα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε ενδεχόμενα προβλήματα.

Η βοήθειά σας σε αυτό το εγχείρημα θεωρείται απαραίτητη. Γι’ αυτό ζητάμε τα σχόλιά σας, τις επισημάνσεις σας, τις ιδέες σας, τις γνώσεις σας, όχι μόνο των συγγραφέων, αλλά και των επιμελητών κειμένου, των εικονογράφων βιβλίων, των επιμελητών εξωφύλλων, των τυπογράφων, των προγραμματιστών, και όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή ενός βιβλίου, χάρτινου ή ψηφιακού.




Καλό μας ταξίδι.