Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Το βιβλίο σου είναι σαν το παιδί σου. Φρόντισέ το όσο καλύτερα μπορείς.



Το βιβλίο σου είναι σαν το παιδί σου. Θα ήθελες να θάψεις για πάντα το παιδί σου; Δεν το νομίζω. Αν, όμως, για κάποιον ανερμήνευτο, αυτοκαταστροφικό λόγο, αυτό είναι που θέλεις, τότε φτιάξ’ το μόνος σου. 


Προσφάτως έφτασε στην εταιρεία μας ερώτημα γιατί κοστολογούμε τόσο ακριβά τη δημιουργία ενός pdf ή ενός mobi, ενώ το word μετατρέπει αυτόματα ένα βιβλίο σε pdf ή ένα συγκεκριμένο εργαλείο ένα .doc σε .mobi αρχείο. Προφανώς αυτό που δεν είχε καταλάβει ο ερωτών ήταν ότι για να δημιουργηθεί ένα εκτυπώσιμο αρχείο pdf, θα πρέπει να προηγηθεί επαγγελματική σελιδοποίηση, κατά την οποία ένας γραφίστας στήνει το εσωτερικό ενός βιβλίου σύμφωνα με κάποιες προδιαγραφές (τυπογραφίας κ.ά.) και σύμφωνα με δεδομένα αρκετά πολύπλοκα μερικές φορές. Έπειτα περνάει σε αυτό όλες τις διορθώσεις που θα του στείλει ο διορθωτής και αργότερα ξαναπερνάει όσες βρεθούν κατά την αντιπαραβολή. Στη συνέχεια, αφού πρώτα το ελέγξει ο συγγραφέας, το αρχείο εξάγεται σε pdf, στις κατάλληλες διαστάσεις, ανάλυση, και με τα ανάλογα σημάδια κοπής και πίκμανσης, ώστε να είναι εκτυπώσιμο. Όσο για το ψηφιακό, π.χ. θα πρέπει να ενσωματωθούν στο αρχεία τα αντίστοιχα metadata ώστε το βιβλίο να εμφανίζεται ψηλά στις αναζητήσεις, τα περιεχόμενα κ.ά. Για τους περισσότερους συγγραφείς ακούγονται λίγο «κινέζικα» όλα αυτά και είναι φυσικό. Ωστόσο κατά καιρούς φτάνουν ανάλογα ερωτήματα, όπως αυτό που προ-ανέφερα, στην εταιρεία μας, από κάποιον που νομίζει ότι μπορεί να το κάνει μόνος του. Και είναι φυσικό από μια άποψη. Σε μια εποχή όπου πολλοί χρήστες υπολογιστή θεωρούν (επειδή διαθέτουν τα εργαλεία) ότι μπορούν μόνοι τους να ετοιμάσουν όλες τις εργασίες που αφορούν το βιβλίο τους, δεν θα περίμενε κανείς να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς όμως ισχύει πάντα ο κανόνας ότι ποτέ αυτός που ασχολείται περιστασιακά με κάτι δεν μπορεί να γνωρίζει τα «μυστικά» που γνωρίζει ο επαγγελματίας. Στις 99% των περιπτώσεων που ο συγγραφέας έχει πει «έχω ετοιμάσει μόνος μου το βιβλίο μου», και θέλω μόνο να «ανεβεί» στο Amazon, ή «να εκτυπωθεί και να πωλείται στα βιβλιοπωλεία», τα αρχεία που μας στέλνει είναι πολύ χαμηλής ποιότητας από αισθητική και τεχνική άποψη, ώστε πρέπει να δημιουργηθούν από την αρχή.

Αν θέλετε να παρουσιάσετε ένα βιβλίο στην μαμά σας και στη φίλη σας, ναι, τότε σελιδοποιείστε το και δημοσιεύστε το μόνος σας. Δεν είναι ανάγκη να σπαταλήσετε χρήματα για αυτό το σκοπό. Αν όμως θέλετε το βιβλίο σας να φτάσει στα χέρια χιλιάδων αναγνωστών και να ανταγωνιστεί την επαγγελματική παρουσίαση των μεγάλων εκδοτών, είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού, τότε πρωτίστως αναθέστε τη δημιουργία των αρχείων του (είτε αυτά προορίζονται για την εκτύπωση του χάρτινου, είτε για την πώληση του ψηφιακού βιβλίου) σε επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις προκλήσεις που αφορούν την ετοιμασία ενός πραγματικά ανταγωνιστικού βιβλίου. Και κυρίως ζητήστε δείγμα δουλειάς από αυτούς τους επαγγελματίες πριν τους αναθέσετε μια εργασία. Είναι σίγουρα προτιμότερο από το να σπαταλάτε χρόνο για «να το κάνετε μόνος σας» ή και αρκετά χρήματα για να αγοράσετε τις οδηγίες που θα σας μάθουν «πώς να το κάνετε μόνος σας».

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι οι αναγνώστες, κυρίως του εξωτερικού, γράφουν κριτικές για τα βιβλία που έχουν διαβάσει. Κριτικές για το περιεχόμενο των κειμένων, αλλά και για τις διορθώσεις, τη σελιδοποίηση και οτιδήποτε αφορά το βιβλίο που αγόρασαν. Κι αυτές οι κριτικές συνοδεύουν για πάντα τα βιβλία. Κανείς δεν θα ήθελε να εμφανιστεί κάτω από το βιβλίο του (που το έγραφε επί τέσσερα χρόνια, και η μετάφρασή του στοίχισε π.χ. 1200 ευρώ) η παρακάτω κριτική ενός αναγνώστη: «Αγόρασα τη χάρτινη εκδοχή. Το κείμενο φαίνεται ενδιαφέρον, και ίσως να διαπίστωνα ότι είναι πράγματι, αν μπορούσα να το διαβάσω. Όμως το διάστιχο ήταν τόσο στενό και κουραστικό, που στραβώθηκα και το άφησα στη μέση. Αισθάνομαι ότι έχασα τα λεφτά μου». Το βιβλίο σου είναι σαν το παιδί σου. Θα ήθελες να θάψεις για πάντα το παιδί σου; Δεν το νομίζω. Αν, όμως, για κάποιον ανερμήνευτο, αυτοκαταστροφικό λόγο, αυτό είναι που θέλεις, τότε φτιάξ’ το μόνος σου.