Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Συγγραφέας δεν είναι μόνο ο λογοτέχνης



Η ενασχόλησή μου, εδώ και μερικά χρόνια, με το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο CaptainBook.gr μού έχει δείξει ότι τα βιβλία για ειδικό κοινό (επαγγελματικές κατηγορίες, φοιτητές-σπουδαστές, ηλικιακές κατηγορίες ή ειδικών ομάδων πληθυσμού κλπ.) σημειώνουν, άλλοτε σύντομα κι άλλοτε αργά αλλά σταθερά, μεγαλύτερες πωλήσεις από τα πιο πολλά βιβλία λογοτεχνίας. Αυτό σημαίνει ότι επιτυχημένος εμπορικά συγγραφέας δεν είναι μόνο ο λογοτέχνης, όπως παραδοσιακά έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε, ούτε αποκλειστικά εκείνος που έχει το χάρισμα να αφηγείται ιστορίες. Μπορεί να είναι και ο επαγγελματίας ή ο ερασιτέχνης που κατέχει άριστα ένα αντικείμενο και ταυτόχρονα έχει τη διάθεση να μοιραστεί τις γνώσεις του με το κοινό.

Πολλές φορές με τους συνομιλητές μου φέρνω για παράδειγμα αυτό το βιβλίο. Το παραγγέλνουν πολύ συχνά στο CaptainBook.gr και αυτό έγινε αφορμή να το προσέξω λίγο παραπάνω. Δεν γνωρίζω προσωπικά τον συγγραφέα, αλλά έχω δει τόσες πολλές φορές, στο admin panel με τις παραγγελίες, τον τίτλο του βιβλίου του, ώστε δεν γινόταν να τον αγνοήσω. Το «Μάθε να χτίζεις πέτρα» για μένα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτοέκδοσης κάποιου που δεν είναι λογοτέχνης αλλά η πώληση του βιβλίου του τού αποφέρει κέρδη, χωρίς απαραίτητα να είναι αυτός ο αρχικός του στόχος. Η αγάπη του συγγραφέα, όχι μόνο για το χτίσιμο της πέτρας, αλλά γενικώς για τα όμορφα και προσωπικά πράγματα, φαίνεται και από το γεγονός ότι
υπογράφει κάθε ένα αντίτυπο, όχι απλώς με μια τζίφρα, αλλά με χειρόγραφη αφιέρωση προς στον αναγνώστη που επικεντρώνεται συνήθως σε ευχές για καλή επιτυχία στο χτίσιμο με την πέτρα!

Αν, λοιπόν, είστε καλός σε κάτι και μπορείτε να μεταδώσετε στους άλλους τις γνώσεις σας, ίσως ήρθε η ώρα να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο. Πιθανόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά –γιατί όχι; – και στον υπόλοιπο πλανήτη, να υπάρχουν άνθρωποι που διψούν να διδαχθούν αυτό που εσείς ήδη γνωρίζετε τόσο καλά. Υπάρχουν δουλειές τις οποίες δεν μπορείς να τις σπουδάσεις και χρειάζεσαι από κάπου να ξεκινήσεις. Γιατί όχι από ένα βιβλίο;



Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Κάθε βιβλίο χρειάζεται το δικό του χαρτί



Θα πηγαίνατε στο βουνό για trekking,
φορώντας βατραχοπέδιλα;

«Τα λευκώματα με ζωγραφικούς πίνακες ή με φωτογραφίες, παρουσιάζουν υψηλή ποιότητα εικόνας όταν τυπωθούν σε χαρτί Velvet, και μάλιστα, για να προσφέρουν αίσθηση πολυτέλειας, το πάχος του χαρτιού τους πρέπει να είναι πάνω από 150 γρ.»

Η παραπάνω φράση σε έναν μη-γνώστη της τυπογραφίας, όσο αφορά το πρώτο τμήμα της, ακούγεται σαν να έχει γραφτεί στα «κινέζικα», κι όσο αφορά το δεύτερο μοιάζει εντελώς παράλογη. Τι είναι το Velvet και από πότε το πάχος, δηλ. ο όγκος, υπολογίζεται με μονάδες μετρήσεως βάρους; Και όμως στην τυπογραφία αυτή η φράση είναι απολύτως λογική. 

Κάθε βιβλίο χρειάζεται το δικό του χαρτί. Ωστόσο ένας συγγραφέας, που πρόκειται να δημοσιεύει για πρώτη φορά βιβλίο, και διεξάγει έρευνα για το πόσο θα του στοιχίσει η έκδοση, δεν οφείλει να το γνωρίζει αυτό, όπως δεν γνωρίζει και πολλά άλλα σχετικά ζητήματα. Έτσι συνήθως οι συγγραφείς, που μου στέλνουν αιτήματα προσφοράς κόστους,  επιλέγουν χαρτί «γραφής» (ανεξάρτητα με το τι είδος βιβλίου προτίθενται να εκδώσουν) επειδή τυχαίνει αυτό να είναι προεπιλογή στην φόρμα με τις προδιαγραφές. Όμως αν προσέξει κανείς λίγο περισσότερο το στήσιμο αυτής της φόρμας, θα διαπιστώσει ότι δίπλα στα περισσότερα πεδία με τις προδιαγραφές υπάρχουν κάποια κόκκινα αγγλικά ερωτηματικά [?]. Π.χ. δίπλα στο πεδίο «χαρτί σώματος», που σημαίνει «τι χαρτί θα χρησιμοποιήσουμε για το εσωτερικό του βιβλίου», αν πατήσει κανείς το [?], θα του εμφανίσει την εξής πληροφορία:

Το χαρτί "γραφής" είναι το κλασικό λευκό χαρτί που χρησιμοποιείται στους οικιακούς εκτυπωτές. Το χαρτί velvet είναι λευκό, λείο και το πλέον κατάλληλο για ποιοτική απόδοση χρωμάτων (πχ. λευκώματα). Το χαρτί απαλού μπεζ χρώματος των βιβλίων λογοτεχνίας είναι τύπου Chamois. Αν δεν ξέρετε τι χαρτί να επιλέξετε, πείτε μας τι είδους είναι το βιβλίο σας και θα σας προτείνουμε το καταλληλότερο χαρτί.

Ας το πούμε αλλιώς: όπως δεν θα επιλέγατε να φορέσετε βατραχοπέδιλα ξεκινώντας να πάτε για trekking στο βουνό, έτσι δεν θα διαλέγατε χαρτί velvet για ένα μυθιστόρημα. (Δυστυχώς το έχουμε δει κι αυτό σε βιβλία της αγοράς!) Και φυσικά η τιμή των χαρτιών είναι διαφορετική από είδος σε είδος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ζητήσετε, από λάθος, ένα ακριβό χαρτί που δεν το χρειάζεται το βιβλίο σας, και η τιμή που θα λάβετε να σας αποθαρρύνει εντελώς. Δεν χρειάζεται όμως να αισθάνεστε άσχημα επειδή δεν γνωρίζετε αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες. Απλά, καλό θα ήταν να ενημερώνεστε, ώστε να διαλέξετε τα πιο κατάλληλα υλικά για το δικό σας βιβλίο. Και γι’ αυτό ακριβώς είναι οι επαγγελματίες. Για να σας καθοδηγούν στα σημεία που δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις, γιατί όσο πιο ακριβείς είναι οι προδιαγραφές που δίνετε για το βιβλίο σας, τόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα θα είναι το ύψος τους κόστους που θα σας στείλει ο επαγγελματίας στον οποίο απευθυνθήκατε. 

Tip: Αν οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν είναι το δυνατό σας σημείο, πείτε σε έναν επαγγελματία: 1. τον αριθμό των λέξεων του βιβλίου σας, 2. αν αυτό περιέχει εικόνες, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες, και περίπου πόσες, 3. σε ποιο είδος ανήκει, 4. Αν το θέλετε πολυτελές ή οικονομικό, και αφήστε να επιλέξει αυτός για λογαριασμός σας τις πιο κατάλληλες προδιαγραφές.