Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Κάθε βιβλίο χρειάζεται το δικό του χαρτί



Θα πηγαίνατε στο βουνό για trekking,
φορώντας βατραχοπέδιλα;

«Τα λευκώματα με ζωγραφικούς πίνακες ή με φωτογραφίες, παρουσιάζουν υψηλή ποιότητα εικόνας όταν τυπωθούν σε χαρτί Velvet, και μάλιστα, για να προσφέρουν αίσθηση πολυτέλειας, το πάχος του χαρτιού τους πρέπει να είναι πάνω από 150 γρ.»

Η παραπάνω φράση σε έναν μη-γνώστη της τυπογραφίας, όσο αφορά το πρώτο τμήμα της, ακούγεται σαν να έχει γραφτεί στα «κινέζικα», κι όσο αφορά το δεύτερο μοιάζει εντελώς παράλογη. Τι είναι το Velvet και από πότε το πάχος, δηλ. ο όγκος, υπολογίζεται με μονάδες μετρήσεως βάρους; Και όμως στην τυπογραφία αυτή η φράση είναι απολύτως λογική. 

Κάθε βιβλίο χρειάζεται το δικό του χαρτί. Ωστόσο ένας συγγραφέας, που πρόκειται να δημοσιεύει για πρώτη φορά βιβλίο, και διεξάγει έρευνα για το πόσο θα του στοιχίσει η έκδοση, δεν οφείλει να το γνωρίζει αυτό, όπως δεν γνωρίζει και πολλά άλλα σχετικά ζητήματα. Έτσι συνήθως οι συγγραφείς, που μου στέλνουν αιτήματα προσφοράς κόστους,  επιλέγουν χαρτί «γραφής» (ανεξάρτητα με το τι είδος βιβλίου προτίθενται να εκδώσουν) επειδή τυχαίνει αυτό να είναι προεπιλογή στην φόρμα με τις προδιαγραφές. Όμως αν προσέξει κανείς λίγο περισσότερο το στήσιμο αυτής της φόρμας, θα διαπιστώσει ότι δίπλα στα περισσότερα πεδία με τις προδιαγραφές υπάρχουν κάποια κόκκινα αγγλικά ερωτηματικά [?]. Π.χ. δίπλα στο πεδίο «χαρτί σώματος», που σημαίνει «τι χαρτί θα χρησιμοποιήσουμε για το εσωτερικό του βιβλίου», αν πατήσει κανείς το [?], θα του εμφανίσει την εξής πληροφορία:

Το χαρτί "γραφής" είναι το κλασικό λευκό χαρτί που χρησιμοποιείται στους οικιακούς εκτυπωτές. Το χαρτί velvet είναι λευκό, λείο και το πλέον κατάλληλο για ποιοτική απόδοση χρωμάτων (πχ. λευκώματα). Το χαρτί απαλού μπεζ χρώματος των βιβλίων λογοτεχνίας είναι τύπου Chamois. Αν δεν ξέρετε τι χαρτί να επιλέξετε, πείτε μας τι είδους είναι το βιβλίο σας και θα σας προτείνουμε το καταλληλότερο χαρτί.

Ας το πούμε αλλιώς: όπως δεν θα επιλέγατε να φορέσετε βατραχοπέδιλα ξεκινώντας να πάτε για trekking στο βουνό, έτσι δεν θα διαλέγατε χαρτί velvet για ένα μυθιστόρημα. (Δυστυχώς το έχουμε δει κι αυτό σε βιβλία της αγοράς!) Και φυσικά η τιμή των χαρτιών είναι διαφορετική από είδος σε είδος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ζητήσετε, από λάθος, ένα ακριβό χαρτί που δεν το χρειάζεται το βιβλίο σας, και η τιμή που θα λάβετε να σας αποθαρρύνει εντελώς. Δεν χρειάζεται όμως να αισθάνεστε άσχημα επειδή δεν γνωρίζετε αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες. Απλά, καλό θα ήταν να ενημερώνεστε, ώστε να διαλέξετε τα πιο κατάλληλα υλικά για το δικό σας βιβλίο. Και γι’ αυτό ακριβώς είναι οι επαγγελματίες. Για να σας καθοδηγούν στα σημεία που δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις, γιατί όσο πιο ακριβείς είναι οι προδιαγραφές που δίνετε για το βιβλίο σας, τόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα θα είναι το ύψος τους κόστους που θα σας στείλει ο επαγγελματίας στον οποίο απευθυνθήκατε. 

Tip: Αν οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν είναι το δυνατό σας σημείο, πείτε σε έναν επαγγελματία: 1. τον αριθμό των λέξεων του βιβλίου σας, 2. αν αυτό περιέχει εικόνες, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες, και περίπου πόσες, 3. σε ποιο είδος ανήκει, 4. Αν το θέλετε πολυτελές ή οικονομικό, και αφήστε να επιλέξει αυτός για λογαριασμός σας τις πιο κατάλληλες προδιαγραφές.