Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Κερδίστε πραγματικά από τη δημοσίευση του βιβλίου σας


«... Αν βρεθείτε μια ημέρα να αναλογίζεστε τη ζωή σας και ανακαλύψετε πως δεν έχετε τέτοιες ανυπολόγιστης αξίας αναμνήσεις, τότε...»

Συχνά γνωρίζω συγγραφείς που έχουν ήδη γράψει το βιβλίο τους, αλλά διστάζουν να εκτεθούν στο κοινό. Αμφιβάλλουν αν θα πρέπει να το εκδώσουν, φοβούνται μήπως δεν εκτιμηθεί, αναρωτιούνται αν θα έχει επιτυχία, ή αν τελικά αξίζει να ξοδέψουν χρήματα για την έκδοσή του. Σε αυτό το άρθρο θα μας απασχολήσει μόνο το τελευταίο ζήτημα. 

Είναι φυσικό κάποιος συγγραφέας να διστάζει να ξοδέψει για την έκδοση του βιβλίου του, ειδικά όταν πρέπει να πληρώσει ένα σχετικά υψηλό ποσό, που μερικές φορές ανέρχεται στο αντίστοιχο ενός καλοπληρωμένου μηνιάτικου.

Όμως διαβάζοντας αυτό το άρθρο πρόσφατα, γνωρίζω τώρα πια ακριβώς τι να απαντήσω σε όσους ρωτάνε αν αξίζει όντως να ξοδέψει κανείς λίγα ή πολλά χρήματα για να εκδώσει το βιβλίο του. Ειδικά το πρώτο του βιβλίο. Η χαρά που δοκιμάζει όταν το πρωτοπιάνει κανείς στα χέρια του, μόλις αυτό έχει βγει από το τυπογραφείο, ή όταν λάβει από έναν αναγνώστη μια επιστολή ευγνωμοσύνης, ή όταν το παρουσιάσει σε αγαπημένους του ανθρώπους για να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά του, μπορούν να συγκριθούν με ελάχιστες από τις εμπειρίες αυτής της ζωής.

Ο αρθρογράφος τα εξηγεί όλα αυτά με πραγματικά μοναδικό τρόπο, και για αυτό θα παραθέσω μερικά από τα δικά του λόγια:

«Οι εμπειρίες που προσφέρει η ζωή δίνουν απόδοση της επένδυσης που είναι ανυπολόγιστης αξίας. Κάθε φορά. Οπότε, γιατί δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να ξοδέψουμε χρήματα;»

Όλοι «... σας λένε να αποταμιεύετε. Εντούτοις, δείτε το θέμα σαν να είναι η μία πλευρά του νομίσματος: Αποταμιεύστε για το μέλλον. Βρίσκομαι εδώ ώστε να σας πως να μη λησμονείτε και την άλλη πλευρά του νομίσματος: Ξοδέψτε για το μέλλον. Γιατί στο απώτερο μέλλον δεν είναι μόνο τα χρήματα αυτό που θα χρειαστείτε. Θα χρειαστείτε επίσης τις ανυπολόγιστης αξίας αναμνήσεις και εμπειρίες που θα σας θυμίζουν την υπέροχη ζωή που ζήσατε ... ».